Maradok a pénzemnél

3 rossz döntés miatt tízezrek a kukába

A kidobott élelmiszerek értékét akár több tízezer forintra becsülik az elemzők. Pedig ez csak 3 fő folyamathiba eredménye, amelyeket kijavítva megspóroljuk ezt a kukába dobott pénzt.

Készítettem egy folyamatábrát, ami bemutatja a rossz döntési folyamatot, ami az élelmiszer kidobásához vezet.

 3rosszdontes.png

 

Hogy spóroljuk meg ezeket a tízezreket? Nélkülöznünk sem kell! Olvasd tovább..

 

Vásárláskor elkövetett hibák

shopping-22.png

  • Többet vásároltunk, mint amire szükségünk volt a főzéshez
  • Atomháborúra készülünk: betárolunk 10 kg lisztet vagy 20 kg cukrot, vagy 10 kg tésztát vagy konzerveket nehéz időkre -> csak a pénzünk áll benne
  • Romlott élelmiszert vettünk, csak nem tudtunk róla
  • Korábban nem kóstolt, ízlésünkkek ellentétes élelmiszert vettünk: Serrano sonka vagy Pálpusztai effektus -> finom, de nem mindenkinek
  • Beleesünk, a többet veszek olcsóbban csapdába: ésszerű keretek között működik, de ha végül kidobunk belőle egy részt, akkor máris ugrott a pénz, amit megtakarítottunk az akción

 

A már otthon elkövetett hibák

fast_food.jpg

  • Fekete lyukak vannak a házban: a hűtő hátsó része, vagy a nem látható alsó rekeszekben elbújt élelmiszerek. Továbbá a spájz vagy egyéb szekrények nem szem előtt lévő részei
  • Kidobjuk, pedig még nem járt le a szavija
  • Fagyasztó 100%-os telerakása: nem energiapazarló, de ez is készlet amiben pénz áll
  • Többet főztünk-sütöttünk, mint amit megettek és/vagy főzünk újra, holott még a tegnapi főztünk se fogyott el
  • Másnapos kenyeret már kukázzuk

 

Végül ezért dobjuk ki

  • Megromlott a felbontott kaja vagy gyümölcs stb
  • Már nem kell senkinek, amit főztünk vagy vettünk (másnapos kaja, „hibás” gyümölcs)
  • Lejárt a szavatossága
  • Nem ízlett
  • Van frissebb az adott élelmiszerből és szabadulunk a régitől

 money-in-trash-can1.jpg

Javasolt módszer

  • Szükség szerinti vásárlás: számoljunk egy kicsit mielőtt főzünk, hogy hány főre és hány napra főzünk és ehhez mennyi alapanyag kell
  • Már amikor megvesszük, ellenőrizzük a szavit, illetve a csomagolás sértetlenségét (kupak teteje nincs felpattanva, nem szakadt-e a csomagolás)
  • Kicsi a valószínűsége az atomháborúnak, ne tárazzunk be -> kidobhatjuk a végét,mert lejárt. Tartósból is csak ha kell az elkövetkező 1 hétben. Csak áll benne a pénzünk.
  • Ha nem ettünk még az újfajta, különleges élelmiszerből, akkor először csak kis adag vagy kóstolás, nehogy az egész a kukába menjen
  • FIFO (first in first out) módszer az élelmiszerekre: raktározási szakszó, angolul az elsőnek vettet elsőként fogyasszuk rövidítése (nagyjából). Szavatosságra nézve azt jelenti, hogy a legkorábban lejárót együk először. De jelenti azt is, hogy ne bontsuk meg addig a következő doboz tejet vagy szeletelt sonkát, amíg a már megbontott el nem fogyott.
  • Valóban romlott vagy lejárt szavis-e: 1-2 nappal lejárat előtt még nem kell kidobni az élelmiszert
  • Végül gondolkodjunk, mire lehet használni a megmaradt kaját: kutyus és macsek oda lenne érte (persze ha csak Viszkaszt és Pedigré Pált adunk neki elvből, akkor mindegy). Kicsi a valószínűsége nagy mennyiségű megmaradt gyümölcsnek, de cefre? (jó csak vicceltem, vagy nem?)

 

Ötletek tőletek? Várom a hozzászólásokat!

 

További cikkeim:

Tom Hanks: Egy szó kell a sikerhez

Nagyobb kiszerelés olcsóbb ugye? És egyéb legendák cáfolata

Téli gumi: Spóroljunk?

10 ezres tippek gázköltség csökkentésre

CSOK 10+10 csapda

150.000 Ft extra költség régi ház bontásakor

 

Tetszett a cikk! Like az oldal tetején, és osztást is köszönöm!

 

(Szerző:Kardos Tamás. Köszönet: 3 hölgy + 1 úr 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. maradokapénzemnél says:

    @Janossz: köszönöm , javítva

  2. Janossz says:

    @maradokapénzemnél: Ezt az okosságot én is úgy szedtem fel valahol. Kifejteni valószínűleg egy épületgépész mérnök tudná, aki nem vagyok…
    Viszont, ha belegondolunk, hogy egy nagy tömegű temperált anyagot kell folyamatosan hőn tartani, annak kisebb az energia-igénye, mint egy időnként nyitogatott szekrény levegőjét újra meg újra visszahűteni. Valahol itt lakhat az igazság, gondolom.

  3. Mester.Tamás says:

    @maradokapénzemnél: Egyszerű fizika: a levegő nagyon rossz “hőtartó”, ezért célszerű, ha nincsen kihasználva, vizes palackkal telepakolni a fagyasztót, mert a víz sokkal jobb hőtároló képességekkel rendelkezik.

    Tehát ha félig üres a hűtő, a “fagyos” levegő percek alatt elillan, és a betóduló meleg levegőt újra le kell hűteni, ellenben ha tele a hűtő, egy adag fagyasztott hús, zöldség, víz, sokkal jobban tartja meg a fagyos levegőt.

  4. maradokapénzemnél says:

    @Janossz: ebben biztos? ha lehet fejtse ki bővebben, érdekel, köszönöm

  5. Janossz says:

    “Fagyasztó 100%-os telerakása: energiapazarló és szükségtelen”
    Ez így nem igaz, a telepakolt hűtő üzemel a leggazdaságosabban, ezért pl. vízzel érdemes jól feltölteni, ha nincs kihasználva a kapacitása.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!